ValikkoSulje
Lähellä sydäntä

Ylpeät vanhemmat: ”Hyvät esikuvat ovat uskomattoman tärkeitä”

Ylpeitä HLBT-lasten vanhempia banderolleineen Pride-paraatisssa.

Ei ole ihme, että sanonta “tulla ulos kaapista” on usein keskipisteenä HLBT-kysymyksistä (Ruotsissa HBTQ) puhuttaessa. Se, että kertoo kuka oikeastaan on, kun normi suosii päinvastaista, kärjistää tietysti suhteita: “rakastatko minua sellaisena kuin olen?”

Riippumatta siitä, annatko vanhempana raikuvan vastauksen “KYLLÄ” siihen kysymykseen vain taisteletko kenties ristiriitaisten tunteiden, huolen sekä yhden ja toisen ajatuksen kanssa, on olemassa isiä ja äitejä, jotka ovat jo tehneet saman matkan. Olemme sekä tavanneet aatteellisen verkoston nimeltä Stolta föräldrar till HBTQ-barn, että myös saaneet arvokkaita vinkkejä isiltä ja äideiltä, jotka ovat kaikki käyneet läpi aivan oman “kaapista ulos tulemisen” prosessinsa.

Valokuva: Mats Påhlsson.

”Myös vanhemmat käyvät läpi kaapista ulos tulemisen prosessin”

Kun Mats Påhlssonin tytär ilmoitti olevansa homoseksuaali, ei kestänyt kauaakaan ennen kuin Mats päätti osallistua aktiivisesti HBTQ-kysymyksiin. Ja sen seurauksena verkosto Stolta föräldrar tuntuikin itsestään selvältä valinnalta:

– Myös me vanhemmat käymme läpi oman ”kaapista ulos tulemisen” prosessin, joka näyttää erilaiselta ja vaihtelee meidän vanhempien välillä, aivan kuten lastemme vastaavat prosessit. Mutta vanhempien osassamme on niin paljon myös yhteistä, minkä lisäksi omien mietteiden, huolten tai kokemusten jakaminen on hyvin tärkeää, vapauttavaa ja hyödyllistä. Sen vuoksi tämä organisaatio on niin tärkeä.

Verkoston perusti Tukholmassa vuonna 1998 ryhmä vanhempia reaktiona mahdolliseen epävarmuuteen siitä, kuinka ympäristö reagoi lapsen tullessa ulos kaapista. Monilla on myös tarve tavata muita vanhempia samassa tilanteessa. Tänä päivänä Mats toimii organisaation Stolta föräldrar puheenjohtajana.

– Haluan vaikuttaa positiivisesti monien HBTQ-henkilöiden elämään sekä jakaa omia kokemuksiani muille vanhemmille. Se, että voin antaa vähän itsestäni ja saada sen takaisin kaksinkertaisena lämmön ja rakkauden muodossa – voisiko olla paremmin? Se tuli niin ilmeiseksi minulle sen jälkeen, kun tyttäreni oli tullut ulos kaapista. Tytär on iloinen ja ylpeä siitä, että minä olen päättänyt osallistua aktiivisesti! Ei niinkään oman itsensä puolesta, vaan niiden HBTQ-henkilöiden puolesta, joilla ei ole ylpeitä vanhempia sekä niiden vanhempien puolesta, jotka tarvitsevat hieman tukea ja apua matkallaan.

Aktiviteetit, luennot ja tapahtumat, joihin voit osallistua

Monet vanhemmat, jotka ottavat yhteyttä yhdistykseen tuntevat helpotusta siitä, että on joku, jonka puoleen he voivat kääntyä. Sillä ei ole mitään väliä, missä päin maata asut. Stolta föräldrar -organisaatio on tavoitettavissa sähköpostitse, puhelimitse ja Facebookin kautta. Juo kahvia jonkun kanssa, joka on itse käynyt läpi saman asian kuin sinäkin, tai osallistu johonkin heidän aktiviteeteistaan, luennoistaan tai opintopiireistään. Tukholman Pride-festivaalien aikana voit lisäksi vierailla Östermalm IP -urheilukentällä Stolta föräldrar -organisaation teltassa, joka on uskomattoman tärkeä kohtaamispaikka HBTQ-kysymysten esiin nostamiseen:

– Pride nostaa esiin erilaisia HBTQ-kysymyksiä ja se on vapaa-alue homoseksuaaleille, biseksuaaleille, trans- ja queer-henkilöille sekä niille sukupuoli-ilmaisuille, joita on hbtq-liikkeessä. Se on viikko rakkauden ja ilon merkeissä, mutta myös viikko, jolloin me yhdessä voimme osoittaa, että HBTQ-henkilöiden eli seksuaalivähemmistöjen oikeudet ja arkipäivä ei aina ole verrattavissa siihen, mitä ne ovat heteromaailmassa. Toki paljon on muuttunut, mutta valitettavasti meillä on vielä paljon tekemistä jäljellä – myös Ruotsissa, Mats Påhlsson sanoo.

Työryhmän jäsenet ovat aivan tavallisia vanhempia, jotka käyttävä sekä omia kokemuksiaan että kokemuksia kontakteiltaan, kuten muut vanhemmat ja hbtq-henkilöt. Matsin vanhempainryhmä toimii Suur-Tukholmassa, mutta ympäri Ruotsia on useita sisarorganisaatioita, joiden puoleen vanhemmat voivat kääntyä. Niitä löytyy muun muassa Malmöstä, Göteborgista, Blekingestä, Taalainmaalta, Jönköpingistä, Örebrosta, Boråsista ja useilta muilta paikkakunnilta.

– Kohdistamme toimintamme niille vanhemmille, joiden lapset ovat hiljattain tulleet ulos kaapista, sekä niille vanhemmille, jotka ovat jo tottuneet ajatukseen ja ovat ylpeitä siitä. Ja lapsilla tarkoitamme kaikenikäisiä henkilöitä. Jos haluaa saada meihin yhteyttä tai saada tietää, missä me vaikutamme, suosittelen ottamaan yhteyttä oman asuinpaikkakunnan RFSL:ään.

Matsin kolme neuvoa vanhemmille, joiden on vaikea hyväksyä lapsensa seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuoli-identiteetti:

#1 Kaikki ei ehkä mennyt niin kuin olit ajatellut tai luullut, mutta älä anna sen häiritä rakkautta lapseesi. Lisäksi juuri nyt lapsesi tarvitsee eniten rakkauttasi, hyväksyntääsi ja tukeasi.

#2 Hyväksy, että vie hieman aikaa tottua ajatukseen, että sinullakin on oma ”kaapista ulos tulemisen” prosessisi, mutta säästä kuitenkin lapsesi omalta huolestumiseltasi tai peloltasi – lapsellasi on täysi työ oman prosessinsa kanssa.

#3 Et ole yksin, joten älä pelkää hakea apua ja tukea sitä tarvitessasi. Älä epäröi ottaa yhteyttä Stolta föräldrar -organisaatioomme.

Vasemmalla: Åsa Aremyr Boding. Oikealla: Yvonne Pettersson.

Saimme myös tilaisuuden tavata Åsan ja Yvonnen, kaksi aktiivista vanhempaa, jotka ovat mukana Stolta föräldrar till HBTQ-barn -organisaatiossa. Kysyimme myös heiltä, mitä he haluaisivat sanoa muille vanhemmille.

“A day without lesbians is like a day without sunshine”

Åsa Aremyr Boding kuvailee perhettään aivan tavallisena perheenä, johon kuuluu äiti, isä, poika ja tytär sekä omakotitalo, koira ja minibussi. Kun vanhin lapsista kertoi olevansa biseksuaali, vastasivat vanhemmat iloisesti “tervetuloa klubiin”. Jonkin ajan kuluttua hän kertoi myös olevansa transpoika ja perhe on nyt mukana sukupuolen tutkintaprosessissa. Kun heidän nuorin tyttärensä sitten hieman varovasti kertoi olevansa lesbo, se ei ollut mikään suuri isku perheelle, mutta suuri asia ihmiskunnalle.

– Kuten meillä on tapana sanoa, “a day without lesbians is like a day without sunshine”. Olen todella iloinen ja ylpeä viisaista ja rohkeista lapsistani sekä siitä, että he puolustavat itseään ja muita, ja että he ovat inspiroineet minua tekemään samoin.

“On ihan okei tuntea epäilystä, huolta, surua ja epävarmuutta”

Kun kysymme Åsalta, mitä vinkkejä hän haluaa antaa muille vanhemmille, hän painottaa erästä erittäin tärkeää kohtaa prosessissa:

– Haluaisin sanoa, että on ihan okei tuntea epäilystä, huolta, surua ja epävarmuutta. Ja että myös vanhempien täytyy sallia itselleen ”kaapista ulos tulemisen” prosessi. Se ei käy kuitenkaan yhdessä päivässä. Minä, jonka mielestä lesbous/homous/biseksuaalisuus ei ollut suuri asia, sain haasteen trans-asian kanssa. Et ole koskaan niin ennakkoluuloton kuin luulet olevasi, ja se on ihan okei. Mutta koskaan ei ole okei olla hyväksymättä lastaan sellaisena kuin hän on, ja todennäköisesti juuri tähän johtopäätökseen lopulta päädytään.

Se, ettei olekaan niin ennakkoluuloton kuin luulee, saattaa tietysti herättää suuren annoksen häpeää ja syyllisyyttä. Vaikka Ruotsia pidetäänkin hyvänä esimerkkinä monella tasolla, heteronormi on täällä edelleenkin hyvin voimakas. Jos tieto siitä että oma lapsi on homoseksuaali, tulee shokkina, voi olla hyvä idea kysyä itseltään, mikä oikeastaan on tärkeää:

– Rakastathan lapsessasi kaikkea siten, ettei se muutu vain siitä johtuen, että lapsi rakastuu samaa sukupuolta olevaan henkilöön, tai molempiin sukupuoliin, tai identifioi itsensä toiseen sukupuoleen kuin minkä on saanut syntyessään, Åsa Aremyr Boding sanoo.

”Vaikutan myös aktiivisesti siihen, millainen HBTQ-henkilöiden tilanne on muissa maissa”

Yvonne Petterssonin osallistuminen organisaatioon Stolta föräldrar sai alkunsa siitä, että hän halusi tukea nuorinta poikaansa, joka on homoseksuaali. Osallistuminen kasvoi nopeasti ja tänä päivänä Yvonne haluaa näyttää maailmalle, kuinka tärkeää on, että vanhemmat tukevat HBTQ-lapsiaan. Hän on ehdottomasti sitä mieltä, että on tärkeää tukea sekä vanhempia että lapsia heidän prosesseissaan, riippumatta siitä, kuinka nuoria tai vanhoja he ovat. Toiminta muiden ihmisten tukemiseen on lisäksi levinnyt Ruotsin rajojen ulkopuolelle:

– Olen myös mukana vaikuttamassa muiden maiden HBTQ-henkilöiden tilanteeseen siinä määrin kuin pystyn, minkä lisäksi olen jäsenenä eurooppalaisessa vanhempien verkostossa. Meillä on muun muassa yhteys vanhempien ryhmään Yhdysvalloissa ja olemme olleet myös vuorovaikutuksessa venäläisten vanhempien ja Pietarin HBTQ-ryhmän kanssa. Olen yhdessä kahden työryhmän aikaisemman jäsenen kanssa ollut Pietarissa Queer-festivaaleilla sekä Riiassa Europridessa.

Yvonnen neljä ohjetta sinulle, jolla on HBTQ-lapsi:

#1 Hän on edelleen sinun lapsesi, joka on ansainnut yhtä paljon rakkautta kuin aikaisemminkin. Lapsesta ei ole tullut toinen henkilö.

#2 Olet prosessissa, joka saattaa viedä jonkin aikaa. Selitä se lapsellesi. Lapsesihan on käynyt läpi oman prosessinsa ja on vienyt aikaa, ennen kuin hän kertoi siitä. Myös vanhemmilla on oma ”kaapista ulos tulemisen” prosessinsa.

#3 Tarvitessasi tietoja, älä käytä lastasi asiantuntijana! Saattaa olla työlästä lapselle, jos hänelle esitetään paljon kysymyksiä. Voit kysyä lapseltasi, onko okei esittää joku kysymys, mutta kunnioita sitä, että lapsesi ei ehkä halua tai jaksa vastata. Hae sen sijaan tietoa muilta aikuisilta, esimerkiksi meidän tai RFSL:n kautta.

#4 Voit hyvin ottaa yhteyttä muihin HBTQ-lasten vanhempiin ja sen voit tehdä meidän kauttamme.


Lue lisää

Haluatko tietää lisää räiskyvästä kansanjuhlasta nimeltä Pride? Lue lisää historiallisista hetkistä, Pride-biiseistä ja paljon muuta!

Juhli Pride 2018:aa ja katso, missä kaupungeissa ja minä päivinä paraatit pidetään.


Nordic Choice Hotels – Ylpeä Pohjoismaiden Pride-sponsori

People, Planet ja Profit ovat kulmakiviä, joiden ansiosta Nordic Choice Hotels ei ainoastaan tarjoa fantastisia hotellikokemuksia vaan osoittaa myös, että haluamme tehdä jotain hyvää – jotain, mitä kutsumme nimellä WeCare. Tänä vuonna olemme esimerkiksi ylpeä sponsori Pridelle koko Pohjoismaissa ja autamme tekemään tapahtumista parempia kuin koskaan! Meillä on monia eri majoitusvaihtoehtoja, joista löytyy jotain joka makuun. Vieraile sen kaupungin hotellisivulla, jossa haluat vierailla, ja löydä unelmahotellisi jo tänään!

Nordic Choice Hotels toivottaa sinut tervetulleeksi juuri sellaisena kuin olet. Olemme varmoja siitä, että vieraidemme ja työntekijöidemme monikulttuurisuus ja erilaiset persoonat auttavat meitä luomaan uniikkeja ja mieleenpainuvia hotellielämyksiä ja upeita kohtaamisia. Monikulttuurisuus on rikkautta. Meidän ovemme ovat aina avoinna.

Täällä on tilaa kaikille.

Tunnisteet

Viimeisimmät lisäykset

Valmis!

Salasanasi on päivitetty. Nyt voit jatkaa tekemällä jotakin hauskempaa, kuten varata unelmayöpymisesi!

Please note

Are you sure you want to change language?

Please note that if you have initiated a booking or logged in to My page, you will have to start over.